Loading...

Cuma 30 Minit Masak Untuk Iftar & Sahur, Supermom Patut Tahu Rahsia Ini

Loading...
Cuma 30 Minit Masak Untuk Iftar & Sahur, Supermom Patut Tahu Rahsia Ini - kawan-kawan Hallo JOHOR BAHARU NEWS, Dalam artikel yang anda baca kali ini dengan tajuk Cuma 30 Minit Masak Untuk Iftar & Sahur, Supermom Patut Tahu Rahsia Ini, Kami sediakan artikel ini untuk anda membaca dan mendapatkan maklumat di dalamnya. Mudah-mudahan kandungan posting Artikel Berita, Artikel ekonomi, Artikel kesihatan, Artikel maklumat umum, Artikel politik, Artikel sukan, Kami menulis ini, anda boleh memahami. Baiklah, membaca baik.

Tajuk : Cuma 30 Minit Masak Untuk Iftar & Sahur, Supermom Patut Tahu Rahsia Ini
link : Cuma 30 Minit Masak Untuk Iftar & Sahur, Supermom Patut Tahu Rahsia Ini

Baca juga


Cuma 30 Minit Masak Untuk Iftar & Sahur, Supermom Patut Tahu Rahsia Ini

Sebenarnya tak susah pun nak masak setiap hari untuk keluarga tersayang, tetapi mak-mak kena ikut cara ini. Tip ini memang memudahkan kerja anda di dapur, jom tiru cara cepat di dapur seperti Puan Asrimah Bakri ini...

Dalam Peti WAJIB Ada Pes ini:

1. Sambal tumis bilis

2. Pati asam pedas

3. Pes rendang ayam

4. Pes tomyam merah

5. Pes tom yam putih

6. Pes kari ayam+ ikan

7. Pes sup ayam + ikan+ daging

RESEPI SAMBAL TUMIS

Bawang besar 2 biji

Bawang besar 2 biji(hiris bulat)

Bawang putih 5 ulas

Cili kering 4 genggam(potong,rebus,basuh,kisar)

Asam jawa,garam,gula,perasa.

CARA:

  1. Tumis semua serentak sampai pecah minyak dan naik bau, masukkn asam jawa, garam, gula, perasa dan hirisan bawang.(seimbangkn rasa)
  2. Bila dah siap, bekukan dan bila nak makan unfreeze, goreng bilis, masukkan sambal tumis.

PES ASAM PEDAS

Bawang besar 3 biji

Bawang putih 6 ulas

3 inci halia

2 batang serai tetak

Seikat daun kesum

1 sudu besar halba (sejenis herba rupa mcm biji jambu batu)

Cili kering 4 genggam (potong, rebus, basuh, kisar)

Asam jawa, garam, gula, perasa.

CARA:

  1. Panaskn minyak, masukkn halba, serai dan terus tumis lada sampai pecah minyak dan naik bau, masukkn pati asam jawa, garam, gula, perasa dan daun kesum. Masak dalam 3 minit lagi.
  2. Siap, bekukann. Bila nak makan unfreeze, masukkn ayam/ikan, bendi ke tomato ke, air asam lagi (nama pun asam pedas, mestilah masam baru kaw)

PES TOM YAM MERAH

Bawang Merah 10 biji

Bawang besar 5 biji

Bawang putih 5 ulas

Segengam cili kering (tak perlu rebus, terus masukkan dalam blender)

Cili Api 10 biji (optional)

Lengkuas 1 inci

halian 3 inci

Serai 5 batang

Daun limau purut 5-6 helai

NOTA: blender semua bahan diatas

5 biji Air limau purut/( semasam yg anda mahu)

Sos ikan(nam pla)

CARA:

  1. Tumis semua bahan blender. Bila dah naik bau dan pecah minyak, baru masukkan air limau purut, nam pla, garam, gula dan perasa 1 sudu (saya guna maggie cukup rasa ganti kiub).
  2. Siap, bekukann. Bila nak makan unfreeze, didih air dalam periuk, masukkan ayam/daging/seafood ke, sayur-sayuran, tabur daun ketumbar (wajib).

Tip Masak: Kalau nak tomyam yang betul-betul pekat, blender tomato jadi pes masukkn dalam tomyam.

NOTA: Kalau nak tonyam kungfu masukkn susu pekat FN 3 sudu.

PES TOM YAM PUTIH

Bawang Merah 10 biji

Bawang besar 5 biji

Bawang putih 5 ulas

Cili Api 10 biji (tetak)

Lengkuas 1 inci

halia 3 inci

Serai 5 batang

Daun limau purut 5-6 helai

NOTA: blender semua bahan diatas

5 biji Air limau purut/ (semasan yg anda mahu)

Sos ikan (nam pla)

CARA:

  1. Tumis semua bahan blender. Bila dah naik bau dan pecah minyak, baru masukkan air limau purut, nam pla, garam, gula dan perasa 1 sudu (saya guna maggie cukup rasa ganti kiub).
  2. Siap, bekukan. Bila nak makna unfreeze, didih air dalam periuk madukn pes dan masukkn ayam/daging/seafood ke, sayur-sayur, tabur daun ketumbar(wajib). siap!

NOTA: Kalau nak tomyam kaw masukkn susu pekat FN 3 sudu.

RENDANG AYAM

Bawang besar 5 biji

Bawang kecil 10 biji

Bawang putih 6 ulas

Halia 3 inci

Lengkuas 2 inci

Kunyit hidup 2 inci (optional)

6 batang serai

2 gengam Cili kering (tak perlu rebus, masuk terus dalam blender)

Santan 2 kotak harmoni

Daun kunyit dan daun limau purut hiris halus.

CARA:

  1. Blend & tumis semua di atas sampai pecah minyak dan naik bau. Masukkan santan, garam, gula, perasa, daun limau purut dan daun kunyit.
  2. Siap, bekukann. Bila nak makan unfreeze, ambil pes masuk dalam kuali, masukkn air secawan, masukkn ayam, masak sampai kering dan ayam empuk.

PES SUP

Bawang besar 5 biji

Bawang kecil 10 biji

Bawang putih 6 ulas

Halia 5 inci

6 batang serai

6 sudu besar Rempah sup faezah

NOTA: blender semua bahan

REMPAH 5 SEKAWAN (optional)

CARA:

  1. Panaskan minyak, masukkan rempah 5 sekawan (saya tak guna sebab lebih suka light sup). Then masukkan bahan blender tumis semua di atas sampai pecah minyak dan naik bau, rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air, tumis lagi 2 minit, garam, gula, perasa.
  2. Siap, bekukan. Bila nak makan unfreeze, ambil pes masuk dalam kuali, masukkn air seperlunya, masukkn ayam, sayur-sayuran.

PES KARI

Bawang besar 5 biji

Bawang kecil 10 biji

Bawang putih 6 ulas

Halia 5 inci

6 sudu besar Rempah kari daging faezah pek kuning.

blender semua bhn

REMPAH 5 SEKAWAN (optional)

1 sudu halba

CARA:

  1. Panaskan minyak, masukkan rempah 5 sekawan, halba. Then masukkan bahan blender tumis semua di atas sampai pecah minyak dan naik bau, rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air, tumis lagi 2 minit, siap.
  2. Siap, bekukan. Bila nak makan unfreeze, ambil pes masuk dalam kuali, masukkn air dan asam jawa seperlunya, masukkan ayam, sayur-sayuran.


✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2qqL5RA

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!



Thus Article Cuma 30 Minit Masak Untuk Iftar & Sahur, Supermom Patut Tahu Rahsia Ini

Itulah artikel Cuma 30 Minit Masak Untuk Iftar & Sahur, Supermom Patut Tahu Rahsia Ini Kali ini, mudah-mudahan dapat memberikan manfaat kepada anda semua. dengan baik, melihat anda dalam menghantar barang-barang lain.

Anda sedang baca artikel Cuma 30 Minit Masak Untuk Iftar & Sahur, Supermom Patut Tahu Rahsia Ini dengan alamat pautan https://johorbaharunews.blogspot.com/2017/05/cuma-30-minit-masak-untuk-iftar-sahur.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Cuma 30 Minit Masak Untuk Iftar & Sahur, Supermom Patut Tahu Rahsia Ini"

Catat Ulasan

Loading...