Loading...

Ramai Tak Tahu Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama!

Loading...
Ramai Tak Tahu Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama! - kawan-kawan Hallo JOHOR BAHARU NEWS, Dalam artikel yang anda baca kali ini dengan tajuk Ramai Tak Tahu Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama!, Kami sediakan artikel ini untuk anda membaca dan mendapatkan maklumat di dalamnya. Mudah-mudahan kandungan posting Artikel Berita, Artikel ekonomi, Artikel kesihatan, Artikel maklumat umum, Artikel politik, Artikel sukan, Kami menulis ini, anda boleh memahami. Baiklah, membaca baik.

Tajuk : Ramai Tak Tahu Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama!
link : Ramai Tak Tahu Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama!

Baca juga


Ramai Tak Tahu Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama!


Terdapat banyak jenama teh uncang yang terdapat di pasaran Malaysia dan sudah tentulah ia sentiasa menjadi minuman kegemaran ramai golongan masyarakat.

Teh sememangnya telah diakui di seluruh dunia sebagai minuman yang berkhasiat untuk kesihatan tubuh badan. Malangnya, beberapa ketika yang lalu kita dikhabarkan bahawa teh timbang yang terdapat di pasaran mengandungi bahan pewarna yang berlebihan yang boleh menyebabkan kanser.

Maka terdapatlah cadangan ramai pihak supaya masyarakat bertukar dari teh timbang kepada teh uncang. Namun, kita harus sedar bahawa teh uncang juga mempunyai kelemahan serta kesan buruk yang tersendiri, cuma kita kena berhati-hati ketika menyediakan teh uncang.


Jangan Mencelup Uncang Teh Lebih Dari 3 Minit

Teh uncang sebaiknya tidak boleh dicelupkan serta ‘direndam’ terlalu lama disebabkan adanya kandungan klorin dalam uncang kertas teh.

Fungsinya adalah untuk melindungi kertas uncang teh daripada bakteria dan juga berfungsi sebagai pengawet, agar teh lebih tahan lama.

Masalahnya, klorin dalam jumlah yang tinggi boleh menyebabkan banyak keburukan dan kesan negatif kepada badan manusia. Antaranya ialah kanser, mandul dan banyak lagi.

Jika mencelup uncang teh lebih dari 3 hingga 5 minit, klorin akan larut bersama dan banyak khasiat teh akan ‘hilang’ akibat kehadiran klorin yang tinggi dalam minuman.

Agar terhindar dari kesan jangka masa panjang, sebaiknya jangan mencelup uncang teh lebih dari 3 minit. Semoga memberi manfaat.


Thus Article Ramai Tak Tahu Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama!

Itulah artikel Ramai Tak Tahu Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama! Kali ini, mudah-mudahan dapat memberikan manfaat kepada anda semua. dengan baik, melihat anda dalam menghantar barang-barang lain.

Anda sedang baca artikel Ramai Tak Tahu Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama! dengan alamat pautan https://johorbaharunews.blogspot.com/2017/10/ramai-tak-tahu-bahaya-merendam-uncang.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Ramai Tak Tahu Bahaya Merendam Uncang Teh Terlalu Lama!"

Catat Ulasan

Loading...